Fond, hva er det og hvordan fungerer det?

Verdenen av investering, aksjer, trading og kryptovaluta kan virke vanskelig å forstå. Du er ikke alene om å ønske et lite innblikk i hva denne verdenen egentlig går ut på. For mange kan det være vanskelig å vite hvor mange skal starte. Av og til kan det være godt med litt hjelp til å komme i gang.

For mange er det vanskeligste å forstå alle de nye ordene og alle de forskjellige formene for investeringer. Du har aksjer, aksjefond, indeksfond, fortex, det kan rett og slett være litt mye å holde styr på. Vi skal nok hjelpe deg litt på veien ved å gå igjennom noen av de vanskelige ordene.

Indeksfond, hva er det?

La oss starte med indeksfond. De siste årene har fondssparere satt av mer og mer penger i indeksfond. For å virkelig forstå det må vi starte med å forstå hva en aksjeindeks er. En aksjeindeks er på en måte en samling eller en liste over representative aksjer på markedet. Når vi skal se om en aksje går opp eller ned i verdi så måles det opp mot en indeks vi ofte kaller for referanseindeks. I Norge vil du se at det står OSBEX som er et representativt utvalg av aksjer hos Oslo Børs.

Indeksfond er en kopi av et utvalg av aksjer som eksisterer i en indeks. Så det en indeksforvalter gjør er å kopiere dette utvalget. Et indeksfond består av aksjene innenfor den indeksen fondet skal avspeile. Det vil altså si at store selskap også vil ende opp med en stor vekst innenfor et indeksfond. Det er mange som tenker at det da vil være lavere risiko ved å investere i indeksfond, men det er ikke riktig i og med at fondene måles opp mot indeksen. Dersom du ønsker å lære mer om indeksfond kan du lese mer på aksjeskole.com.

Passive fond og aktiv forvaltning

Dersom du ikke har helt kontroll på hva et fond er heller, er det også greit å få med seg. Et fond er en investeringsmetode der flere investorer, eller sparere, går sammen og plasserer pengene sine i verdipapirer. Hvert enkelt fond har en forvalter som styrer med alle investeringer og etterpå kommer tilbake til deg med en mulig avkastning. Avkastning er det du tjener etter en investering. Å investere i fond er en svært populær måte å spare penger på, ettersom det er en lavrisiko investering.

Det du skal vite enten du investerer i passive fond som indeksfond eller i aktiv forvaltning der du plasserer pengene dine i verdipapirer, er at det alltid finnes en risiko. Det er ikke slik at du skal være redd for denne risikoen, men du skal bare være klar over at den er der. Dersom du er ny på investeringsfronten er det en god start å plassere pengene dine i for eksempel et aksjefond. Her er det lav risiko, men du må også vente en stund for en god avkastning. Dette er en god mulighet for deg som ønsker å spare over et par år.