Smålån

Vi har alle behov for et lån en gang i blant, enten dette er et huslån, boliglån eller studielån. Men av og til trenger vi ikke å låne store summer, og da snakker vi som regel om et smålån. Dette er et lån av et mindre beløp, ofte mellom 1 000 og 50 000 kroner. Et smålån kan også kalles for et mikrolån, og er ofte brukt av nordmenn.

Det finnes en mengde ulike forskjellige lån på markedet, og det er ikke alltid like lett å vite hvilket lån som passer best for ditt behov. Et smålån kan på mange måter sammenlignes med et forbrukslån, men som sagt passer det best for mindre beløper. Eksempler på bruksområder for smålån kan være en verkstedregning, nytt kjøleskap, reparasjon på mindre skader i hjemmet samt andre uforutsette kostnader.

 

Vi skal nå gå gjennom et smålån fra a til å, slik at du får en bedre forståelse av hva dette lånet innebærer. Kanskje er det et smålån som passer best for deg? Eller kanskje har du behov for større lånesummer – vi guider deg gjennom alt du må tenke på dersom du vurderer et smålån. I tillegg vil vi fortelle deg hvordan du får de beste renten og finner det lånet som egner seg best for deg.

Definisjon på smålån

Et smålån er som sagt et usikret lån hvor låntaker som regel tar opp mellom 1 000 og 50 000 kroner. Hvor mye du får utbetalt i et smålån vil variere fra bank til bank, men har du behov for mer enn 50 000, kan et vanlig forbrukslån egne seg bedre. Grunnen til at smålån eksisterer, er at mindre forbrukslån ofte har en høy rente. Et smålån vil igjen ha høyere renter enn større forbrukslån, men det vil være billigere enn et forbrukslån med tilsvarende lånesum.

Du behøver altså ikke stille med sikkerhet dersom du tar opp et smålån. Skal du søke om et huslån, må du som regel stille med en sikkerhet i form av fast eiendom, hytte, båt, bil eller andre eiendeler. Banken tar da pant i denne sikkerheten og kan bruke dette dersom du av en eller annen grunn ikke skulle ha muligheten til å betjene eller betale ned på lånet. Med et smålån slipper du å stille med eiendeler som sikkerhet.

Ulempen med et usikret lån, er at du i teorien tar en større risiko enn dersom du velger et sikkerhet lån. Men smålån er som sagt lån for mindre beløp, og som regel vil de fleste klare å betale ned dette lånet innen rimelig tid. Det finnes mange likheter mellom et forbrukslån og et smålån. Ettersom begge låneformene er usikret, er det mange som tenker at dette er det samme type lånet.

Forskjellen mellom et forbrukslån og et smålån, er derimot at et forbrukslån ofte har en høyere beløpsgrense. Grensen vil selvfølgelig variere fra bank til bank, men som oftest vil den ligge på minimum 10 000 kroner. Har du for eksempel kun behov for 5 000 kroner, vil det derfor være lurere å velge et smålån. Da slipper du å låne mer enn du trenger.

Renter og gebyrer

Som med alle lån uten sikkerhet, er det viktig å ta renten og gebyrer i betraktning. Ettersom banken ikke har en sikkerhet fra deg, er det naturlig at de legger renten noe høyere på slike type låner. Her kan vi for eksempel sammenligne med billån eller huslån, hvor renten er betraktelig lavere. Men som regel er slike lån også mye større med en langt lengre betalingsplan.

For å få et realistisk bilde av lånet kommer til å koste deg, er det viktig å se på både den nominelle og den effektive renten. Da får du en god innsikt i både ekstra gebyrer og renter som kan medfølge. I tillegg gjør du lurt i sammenligne lån fra ulike tilbydere, da renten kan variere stort alt ettersom hvilken bank du velger å gå for. Sørg for å lese retningslinjene og vilkårene nøye, slik at du ikke takker ja til et lån du ikke kan betjene.

Det er også viktig å lage seg en realistisk betalingsplan. Ikke sett denne kortere enn hva du oppriktig tror du klarer å betjene, da betalingsplanen er med på å skape et godt bilde av hva totalprisen blir. Dersom du for eksempel bruker 5 år på å tilbakebetale lånet, vil det bli langt billigere enn hvis du bruker 7 år. Dette er grunnet at avdragene blir høyere og du vil derfor betale mindre renter.

Et smålån vil ofte ha høyere renter enn større lån, men velger du en kort og realistisk tilbakebetalingsplan, behøver det ikke å bli dyrere enn andre lån. Sørg for at du alltid er klar over hva gebyrene er og les gjennom vilkårene grundig. Har kontrakten liten skrift, er det desto viktigere å få med seg betingelsene.

Hvem kan få smålån?

Uansett hvilken finansinstitusjon eller bank du søker hos, vil de ha unike krav for søkeren. Her kan kravet for eksempel være at du må ha over en viss årsinntekt eller være over en viss alder. Som regel må du være fylt 18 år for å få lån, men noen banker krever at du har fylt 23. I tillegg kan noen banker avslå søkere med eksisterende betalingsanmerkninger, men dette vil også variere.

Noen spesialbanker godkjenner låntakere til tross for betalingsanmerkninger. Ettersom dette er en større risiko for banken, må du regne med høyere renter hvis du har slike anmerkninger. I tillegg vil det som oftest foreligge et krav om at du er norsk statsborger, uavhengig av hvilken bank du søker hos.

Et smålån kan være et alternativ for de som har behov for et usikret lån, men ikke ønsker å låne store summer. Det er viktig å tenke nøye gjennom totalkostnadene for lånet, og lese grundig gjennom vilkår og betingelser. Sammenlign gjerne aktuelle lån på markedet, slik at du får en innsikt i ulike tilbud. På den måten kan du velge lånet som gir deg markedets beste renter på smålån.