Studielån

Et studielån er et unikt lån som gis til studenter. Dette lånet skal bistå studenten i hverdagen og være en økonomisk støtte. Her kan vi blant annet nevne utgifter for bøker, rekvisita, undervisning og andre typiske levekostnader. Størrelsen på studielånet avhenger av hvor du skal studere samt hva din personlige livssituasjon er. Vi skal se nærmere på studielån og hvordan dette fungerer.

I Norge er vi så heldig at vi slipper å betale i dyre dommer for å studere å ta en utdanning. I motsetning til mange andre i land i verden, behøver vi som regel ikke å betale skolepenger for å gå på norske universiteter og høgskoler. Den lille summen som blir betalt, er i de fleste tilfeller en årsavgift, semesteravgift, eller en studieavgift, som ligger på noen hundrelapper.

Likevel har vi også private universiteter og skoler i Norge, og disse koster det penger å gå på. Om du velger et privat eller et offentlig universitet, er helt opp til deg. Men noen ønsker gjerne de unike studietilbudene som tilbys av private institusjoner. I slike tilfeller er det godt å ha et studielån, som kan være med å dekke utgiftene det koster å studere på slike skoler.

Det er heller ingen hemmelighet at studietiden kan være dyr, til tross for at vi ikke betaler skolepenger. Det må kjøpes inn pensumbøker, utstyr til skolen, mat, transportkort og andre dagligdagse utgifter som leie og regninger må betales. Det er nettopp dette et studielån er med på dekke.

Forskjellen på et studentlån og et studielån

Begrepene «studielån» og «studentlån» blir ofte blandet sammen, til tross for at de har en helt ulik betydning. Et studielån er det lånet alle får som studenter, dersom de søker om dette via statens lånekasse. Studielånet hjelper studentene med å dekke alle utgifter som er forbundet med å studere, blant annet pensumbøker, leie, regninger og semesteravgifter.

Et studentlån derimot, er en et lån som blir gitt av vanlige banker, til mennesker som er studenter. Som regel er et studentlån en form for usikrede lån, blant annet et kredittkort eller et forbrukslån. Som student har du gjerne lav inntekt og det kan derfor være vanskelig å skaffe seg vanlige forbrukslån, billån eller boliglån. Derfor ble studentlån oppfunnet, som en måte å gi studentene muligheter til å låne penger, uten om det vanlige studielånet.

Det kan være mange grunner til at studenter trenger ekstra penger og har behov for dekke utgifter som studielånet ikke klarer. Studielånet blir nemlig bare utbetalt de månedene hvor du studerer, og ikke over sommeren. Som student bor de fleste alene eller i et kollektiv, og husleien stopper ikke selv om det blir sommerferie.

Mange velger å ta et studentlån, for å øke likviditeten sin rundt leie og innflytning av nye leiligheter. Dette kan for eksempel være at studenten låner penger som skal brukes til et depositum i den nye leiligheten. I stedet for å låne penger av foreldre og familiemedlemmer, kan studenten ta opp et lån og betale dette tilbake med et fast beløp hver måned.

Må jeg søke om studielån?

Kort fortalt behøver du ikke å søke om studielån dersom du ikke trenger. Men det er likevel mange fordeler med et studielån. Uansett hvor godt bemidlet du er, pleier det å anbefales å ta opp et studielån. Dette blir nemlig redusert så snart du består eksamen, og deler av lånet blir omgjort til et stipend.

Et studielån er også rentefritt så lenge du er student, slik at du ikke taper noe på å ha lånet gjennom studietiden. I tillegg kommer det med flere andre fordeler som du ikke får med andre vanlige og klassiske låntyper. Dette er et lån som gis helt uten sikkerhet, og det vil derfor ikke ta opp noen form for «panteplass». Du slipper dermed å ta opp et lån som blir dyrere over tid.

I tillegg kommer lånet med det som heter gjeldsforsikring, helt innebygget og uten ekstra kostnader. Dette dekker både uførhet og død, hvilket er verdt mye. Skulle du gå bort, vil også lånet forsvinne med deg. Blir du ufør, slipper du å betale tilbake de månedlige avdragene.

Hvis du mot formodning skulle oppleve arbeidsledighet eller bli syk, og dette varer lengre enn tre måneder, er du med et studielån sikret et rentefritak. Et studielån er altså et av de beste lånene det er mulig å få i Norge, og uansett hvor bemidlet du er, vil det heller lønne seg å ta opp et studielån, enn andre typer lån.

Råd og tips til studielån

For å få det billigste studielånet, lønner det seg faktisk å låne mest mulig. Dette høres kanskje motsigende ut, men ettersom lånet er rentefritt så lenge du er student, er det billigere å ta opp et slikt lån, enn et boliglån senere i livet. Klarer du å spare noe av pengene vil dette komme godt med senere.

Selv om du kanskje ikke har behov for å låne så mye, lønner det seg altså å låne så mye som du får lov til. Et godt tips er å sette de ekstra midlene inn på en høyrentekonto, slik at du får spart dem uten at du behøver å betale renter. Når du er ferdig og studere vil du sitte igjen med god sum penger som kommer til nytte i boligjakten.

Selv om det kan være fristende å shoppe samt handle mer på et studielån, er ikke dette anbefalt. Bruk penger som vanlig og sett gjerne opp et budsjett. Mange velger også å få seg en deltidsjobb og heller bruke denne lønnen på luksusvarer og andre goder. Klarer du å kun benytte studielånet til studierelaterte-utgifter, vil du ofte sitte igjen med en god del.

Det er også verdt å tenke på at du får like mye studielån om du studerer i Volda eller i Oslo. Men bokostnadene i disse to studentbyene er veldig forskjellig. Om du velger å vektlegge dette eller ikke, er helt opp til deg. Det viktigste er å håndtere lånet på en sikker og god måte, slik at du får mest ut av pengene. Lag deg gjerne et budsjett, slik at du slipper å bekymre deg for penger og regninger gjennom studietiden.