Refinansiering

Det kan være mange grunner til at økonomien føles uryddig og uoversiktlig. Mange nordmenn sitter med mange dyre smålån og gammel gjeld, som er vanskelig å bli kvitt grunnet renter og gebyrer. Lange tilbakebetalingsplaner og høye renter som stadig endrer seg, er ofte roten til en uryddig økonomi det kan være vanskelig å få oversikt over.

I slike tilfeller kan refinansiering være nøkkelen til å få en god og sunn økonomi. Mange har nok hørt om refinansiering. Dette er et uttrykk som ofte blir brukt i forbindelse med forbrukslån, andre lån og opprydding i økonomien. Men vet du egentlig hva dette innebærer og er refinansiering noe for deg?

Vi skal ta et dypdykk i hva refinansiering egentlig er, samt fordelene og ulempene som kommer med en slik ordning. Hvis du sliter med økonomien grunnet mange mindre lån og en gammel dyr gjeld, kan refinansiering være en trygg og god måte til å komme seg ut av situasjonen på. Bli med oss gjennom denne guiden om refinansiering.

Hva er refinansiering?

Refinansiering handler i teorien om å ta opp et nytt lån for nedbetale flere andre lån. Dette kan kanskje høres rart ut, men det er mange fordeler med å refinansiere lånene og gjelden sin. Hvis du for eksempel betjener fem lån i dag og i tillegg har en kredittkortgjeld, betaler du i praksis for det meste ned på renter og gebyrer. Hvert lån medfølger renter, og disse er som oftest ikke billige.

I tillegg vil slike lån ofte komme med månedlige administrasjonsgebyrer og renten kan endre seg mye i løpet av et år. Resultatet er at du sitter igjen med å betale store summer, kun til gebyrer og renter. Ofte kan denne summen variere fra måned til måned, hvilket gjør det vanskeligere å få en god oversikt over økonomien. Skal du i tillegg følge et budsjett, kan det også medfølge problemer dersom du aldri er helt sikker på hvor mye du betaler ned på lånet.

Pengene brukt på gebyrer og renter, kunne heller blitt brukt på å betale ned selve lånet raskere. Det er nettopp dette refinansiering handler om. Ved å refinansiere tar du opp et enkelt lån som du deretter bruker til å betale ned den gamle gjelden. Du vil derfor kun sitte igjen med ett eneste lån å betjene, hvilket betyr at du kun betaler renter og gebyrer på et eneste lån.

Ofte ser vi at refinansieringslån også har langt bedre renter og vilkår, enn hva andre lån har. Du samler med andre ord alle lånene under ett, og betjener kun et lån i måneden. Dette vil gjøre det langt billigere å bli kvitt lånene, samtidig som det blir enklere for deg å få en oversikt over hva du faktisk betaler ned på. Det lønner seg å samle alle lånene på en plass, særlig for de som har flere dyre lån bak seg.

Hva kan jeg refinansiere?

I teorien kan du refinansiere et hvert lån, men det er ikke alle lån som lønner seg å refinansiere. Studielån er et eksempel på et lån med særdeles gode renter, og det vil derfor ikke alltid være gunstig å refinansiere dette. Som regel tjener du mest på refinansiere usikrede lån, da disse har en høy rente. Ettersom du ikke stilte med sikkerhet når du innvilget lånet, er det naturlig at rentene er høye.

Du behøver heller ikke ha mange lån for å kunne refinansiere, dette kan du gjøre med et eller to lån. Hovedgrunnen til refinansiering er å bli kvitt lån med dyre renter, og dette kan du gjøre uavhengig av hvor mange lån du har. Det er også mulig å kun refinansiere kredittkortgjeld, hvilket er et populært alternativ. Kredittkort har som regel høyere renter enn forbrukslån og derfor velger mange å refinansiere denne gjelden.

Refinansiere boliglån

Å refinansiere et boliglån kan også gi mange fordeler. Dette kan for eksempel være et alternativ for dem som ønsker et større lån, eller kun er på jakt etter bedre lånebetingelser. Slik refinansiering fungerer noe annerledes da du enten flytter lånet til en annen bank, eller øke lånet i den nåværende bank.

Det finnes mange grunner til å refinansiere boliglånet. Skal du for eksempel hjelpe barna dine inn på boligmarkedet, bygge på boligen, pusse opp, kjøpe en båt eller ta ut likviditet til andre formål? Dette kan du nemlig få til med refinansiering av boliglån. Det er likevel noen ting du bør huske på.

Først og fremst bør du skaffe deg en oversikt over hvor mye du ønsker å øke lånet med, samt hvor mye eksisterende gjeld du har. Du kan søke om refinansiering av boliglån i en rekke banker, men de vil kun gi deg en begrunnelse av hvor mye du kan låne. De vil ikke ta hensyn til din nåværende levestandard, og derfor er det din oppgave å sørge for at du kan opprettholde denne, samtidig som du kan betjene lånet.

Hvis du ikke ønsker å øke lånet, men heller mener at vilkårene og betingelsene er for høye, kan refinansiering også være et godt alternativ. Men ta gjerne en prat med banken først og forhandle om betingelsene du har. Dersom banken ikke kan imøtekomme dine ønsker, og du vet at markedet kan gi lavere renter, kan du kontakte andre banker for flytting av lån.

Hvorfor refinansiere?

Refinansiering kan gi deg mange fordeler og det handler i hovedsak om å få bedre lånebetingelser. Dersom du har mange mindre smålån og gammel, dyr gjeld, kan refinansiering være nøkkelen til en ryddig økonomi. Som regel blir refinansiering gjort på usikrede lån, men du kan også refinansiere andre lån dersom du ønsker dette.

Boliglån kan for eksempel refinansieres dersom du ønsker å få bedre betingelser, eller hvis du vil øke lånet. Det handler om å få lavere renter og en ryddig økonomi. Skal du refinansiere usikrede lån, lønner det seg å sammenligne aktuelle tilbydere på nett. Det er også mulig å ta kontakt med et byrå som kan hjelpe deg med å sende ut søknader. Slik kan du se på de ulike prisene, og finne det refinansieringslånet som passer deg best.