Det kan være vanskelig å finansiere en bil som førstegangskjøper. Heldigvis finnes det en mengde låneformer som gjør det enklere å komme et steg nærmere drømmebilen. En bil kan nemlig finansieres på ulike måter. De fleste nordmenn som går gjennom med et bilkjøp, har som regel fått hjelp via gunstige vilkår eller et lån. Dette er uavhengig av om det er det første bilkjøpet eller ikke.
Først må du bestemme deg for hvilken type låneform du ønsker å gå for. Det mest vanlige alternativet er et klassisk billån, men det er også mulig å finansiere bilen via: Usikrede lån, lån gjennom arbeidsgiver, lån med kausjon og lån via den aktuelle bilforhandleren. Vi skal nå gå gjennom hvordan du kan få lån til ny bil, og alt du burde tenke over i forkant.
Ny eller brukt bil?
Før du ser på lån, kan det være lurt å kartlegge hvilken type bil du er på jakt etter. Som førstegangskjøper velger mange å gå for en bruktbil, men det er heller ikke uvanlig å fortsette denne trenden senere i livet. Andre setter stor pris på nye biler, og har disse som samleobjekter. Det vil selvfølgelig være billigere å velge en brukt bil, men her kan det medfølge skjulte avgifter i fremtiden.
Velger du en bruktbil, er det uhyre viktig å teste bilen før kjøpet. En billig bil kan fort bli dyr dersom den må rett inn på verksted. Sjekk nøye gjennom alle aspektene til bilen, fra elektronikk, vifteanlegg, lys, bremser, mønsterdybde på dekk og brekk. Har du muligheten til det, er det smart å få en mekaniker til å se på bilen før kjøpet blir gjennomført.
Det er også viktig å sjekke at alt av dokumentarbeid og papirer stemmer. Er personen oppført i vognkortet samme person som selger? Stemmer årsmodellen og kilometerstand overens? Sørg for at bilen er helt fri for heftelser og at det ikke lenger forekommer noen lån på bilen. Til slutt bør du sjekke om bilen er EU-godkjent eller ikke.
Kjøper du en splitter ny bil fra en forhandler, er du langt mer sikret vedrørende bilens stand. Men dette er det ikke alle som har økonomi til, selv ikke med et lån. Husk også at en bil aldri stiger i verdi, og derfor er det lurt å tenke nøye gjennom hvilket kjøp du gjør. Om du velger en ny eller brukt bil, avhenger helt av hva du vektlegger i en bil.
Billån med pant
Et klassisk billån har som regel pant i bilen. Men dersom du har anledning til det, vil lånet i flere tilfeller bli billigere dersom du har fri pant i fast eiendom. Det er som sagt også mulig å få lån gjennom en bilforhandler. Dette fungerer på en litt annen måte enn dersom du får et lån fra et finansieringsselskap.
Velger du lån gjennom bilforhandler, er du nødt å skaffe minst 35 % av kjøpesummen selv. Dette grunner i at forhandlere kun kan gi deg finansiering på opptil 65 %. Velger du derimot et finansieringsselskap eller en bank, kan du få dekket langt mer av kjøpesummen. Her kan det også være mulig å låne hele kjøpesummen, dersom du oppfyller kravene til dette.
Som tidligere nevnt, er det mulig å få lån til bil langt billigere dersom du tar pant i fast eiendom. Men igjen vil dette avhengig av hvilken sikkerhet lånet får. Mange velger derfor å utvide sitt eksisterende boliglån, slik at de kan benytte seg av denne fordelen. Den effektive renten er nemlig langt lavere på boliglån enn på billån.
Det er også mulig å ta opp et usikret lån, altså et forbrukslån, for å finansiere bilkjøpet. Dette var gjerne mer vanlig før i tiden, da det ikke alltid var mulig å få dekket hele finansieringsgraden av banker og finansselskap. Noen velger likevel denne låneformen for å dekke mellomlegget dersom ikke får høy nok finansieringsgrad.
Bedre vilkår og betingelser
Uansett hvilken låneform du velger, bør du sjekke om det er mulig å få bedre betingelser gjennom eksisterende forbund eller arbeidsgiver. Noen arbeidsgivere har nemlig spesielle låneordninger med finansieringsselskap. I disse ordningene får den ansatte lavest mulig rentesats, uten at dette medføre fordelsskatt.
Som regel er det normrenten som angir grensen for lånet og rentesatsen. Har du muligheten til å ta opp et slikt lån, vil dette være det billigste alternativet. Før du eventuelt utvider boliglånet, burde du derfor forhøre deg med arbeidsgiver om en slik ordninger er på plass.
Er du medlem av et fagforbund? Da kan det være du oppfyller kravet til lavere renter, og mer gunstige vilkår. Det finnes nemlig fagforeninger som også har unike låneordninger avtale med banker, akkurat på lik linje som arbeidsgivere. Før du tar opp et lån burde du derfor sjekke nøye gjennom hvilke muligheter du har, slik at du ikke går glipp av gode vilkår.
Tips til lån av bil
Som regel vil en høyere egenkapital føre til lavere renter. Men forhør deg med arbeidsgiver og sjekk gjennom hvilke fagforbund du er medlem av. Her kan det nemlig være gunstige fordeler å henter. Skaffer du deg et billån-bevis, vil kjøpsprosessen også gå raskere. Er du på jakt etter en populær bil, kan det derfor lønne seg å skaffe dette.
Skal du ta opp lån til bil med pant? Det mest vanlige er å ta pant i selve bilen, men har du ledig pant i fast eiendom, vil dette gjøre lånet billigere. Skal ta opp lån hos en bilforhandler, lønner det seg å ha is i magen. Forhandlere har nemlig regelmessige kampanjer gjennom året, og her er det mulig å spare mye penger på gode renter.
Kjøper du brukt er det viktig å gå nøye gjennom bilen før kjøpet blir gjort. Få hjelp av en kyndig mekaniker og husk at du må skrive en kjøpskontrakt. Verdien på bilen kommer til å synke fra dagen du kjøper den. En god nedbetalingsplan vil derfor være en som går i takt med verdifallet på din aktuelle bil.
Til slutt er det viktig å velge den finansieringsmodellen som passer best for deg og din økonomi. Kan du låne gjennom arbeidsgiver, vil dette som regel være veldig lønnsomt. Undersøk hvilke muligheter du har, slik at du kan få det beste lån til bil.